Obiective

Muzeul din Ianca s-a intemeiat la 1 decemebrie 1999 al carui fondator este prof. Ion M. Barbuceanu, absolvent al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti si al unui curs postuniversitar de muzeograf. Prof. Ion M. Barbuceanu, imediat dupa intemeiere actioneaza pentru constituirea Asociatiei cultural-istorice “MUZEUL”, O.N.G. azi cu statut de “utilitate publica”, iar cu personalitate juridica din data de 17 iulie 2000, in subordinea careia se afla muzeul.

In prezent muzeul Ianca are urmatoarele corpuri:

Corpul A – cu sectia de arta si istoria aviatiei
Corpul B – cu sala de conferinte, iar in 3 camere si un hol lung de 24 de m se afla foto-expozitia documentara “Valori cultural-istorice ale orasului Ianca”, in care gasim “Traditia locala”, “Scoala de altadata” si “Biserica stramoseasca”, cu dovezi de istorie locala de la prima atestare documentara si pana in prezent. Tot aici avem o sala mare, de circa 60 m.p., libera, aici dorim sa mutam din Corpul A sectia de istoria aviatiei, reabilitata si actualizata.
Corpul C – Casa taraneasca stramutata din satul Oprisenesti in perioada 2011-2012, azi amenajata dupa traditia locului, casa-muzeu.
Corpul D – anexele gospodaresti ale Casei taranesti realizate in 2013, prin proiect AFCN, in care avem: bucataria de vara, fantana cu cumpana, umbrarul, depozitul de unelte, porumbarul si cotetul de pasari. Aici vom gasi majoritatea uneltelor de munca si atelaje din gospodaria taraneasca de la Ianca:plugul de lemn cu brazdarul de fier, carul cu jug, caruta braileana, rasnita de piatra, tavalugul de piatra, strungul de lemn, masina de batut porumbul etc.
Obiectivele principale ale Asociatiei sunt:
– Cercetarea si colectionarea de bunuri cu semnificatie istorica si documentara de profil, in vederea constituirii si completarii muzeului;
– Organizarea evidentei de gestiune si stiintifice a patrimoniului cultural detinut in administrarea, protejarea, conservarea, restaurarea acestuia in conditii conforme standardurilor europene generale precum si normelor elaborate de Ministerul Culturii;
– Punerea in valoare a patrimoniului cultural detinut prin organizarea de expozitii permanente si temporare;
– Organizarea de servicii de documentare deschise pentru public, continuarea legaturilor, devenita acum traditionala, cu cele doua licee de specialitate din orasul nostru cu o populatie scolara de 1297 de elevi;

Scopul Asociatiei cultural-istorice ,,Muzeul” il constituie infiintarea si dezvoltarea in orasul lanca a unui muzeu de istorie locala si etnografie zonala. Asociatia militeaza pentru promovarea intereselor colectivitatilor locale atat din lanca, cat si din satele componente, in vederea derularii si stabilinii relatiilor cu persoane fizice si juridice din Romania si din strainatate in domeniile: cultural-istoric, administrativ, economic, protectia
mediului, social, invatamant, turism, educatie etc.
Asociatia are ca obiect de activitate cercetarea in vederea valorificarii stiintifice, educative si culturale a sud-estului Campiei Romane din punct de vedere istoric, etnografic, artistic, al culturii si civilizatiei, al faunei, florei si ecologiei asa cum reflecta toate acestea si in exponatele muzeului, din cele mai vechi timpuri pana in contemporanietate.
Obiectul de activitate se realizeaza prin:
a) organizarea de actiuni de cercetare pe domenii cat si interdisciplinar, pentru
identificarea, conservarea si valorificarea muzeala a patrimoniului cultural si
natural;
b) inregistrarea intregului patrimoniu muzeal descoperit si conservarea in situri
sau in trezorerii.
c) restaurarea patrimoniului imobil si mobil descoperit, in vederea realizarii de forme muzeistice adecvate valorificarii siturilor si ansamblurilor monumentale, ca si a valorile mobile.
d) organizarea de actiuni stiintifice, pedagogice, culturale sau informative.
Prin natura formelor sale de activitate,Muzeul se va implica in activitatile
legale, menite sa contribuie la ocrotirea mediului natural si a patrimoniului
cultural national, de orice forma;
e) muzeul are drept obiect distinct al activitatilor sale, valorificarea mostenirii culturale si a propriilor sale rezultate in cercetare,prin publicatiile finantate de la buget si din venituri proprii.
f) realizarea de programe care sa contribuie la initierea si dezvoltarea relatiilor de parteneriat public-privat.